Dramsvik

Ljungskile

Vid havet utanför Ljungskile har Wigroups arkitekt Kati Häggström designat det generösa sommarhus som uppförts i samarbete med Sommarnöjen. Huset har genomgående unika materialval och inredning såsom öländsk kalksten, massiva golvtiljor av ek och målad panel i väggar och tak. Fasad har behandlats med järnvitriol för att passa in i omgivningen.

Utformning

Detta fritidshus har tillpassats väl till landskapet. Med minimala markarbeten och grundläggning på plintar har man lyckats bevara berghällar och stora träd helt inpå knuten. Husets utvändiga träpanel är behandlad med järnvitriol och även taket är belagt med trä, så kallat faltak. De grånande naturmaterialen ger en speciell karaktär. Med sin lågt hållna profil smälter huset in i omgivningen på denna skogsbevuxna bergstomt vid havet.

Materialval

Både insidan och utsidan har genomgående materialval som andas exklusivitet och liv. Huset använder sig huvudsakligen av sten, trä och glas. I jämförelse med känslan av en cashmeretröjan mot huden, har tanken varit att skapa ett hem med såväl mjuka materialval som materialval som ger naturen från utsidan en fortsättning på insidan. Interiör i öländsk kalksten, träpanel i väggar och tak, och massiva golvtiljor av ek.

Foto: Alice Johansson